23.07.2024 – Reşit Olmayan Çalışanın Feshinde Tebliğ Kime Yapılır?

23.07.2024 – Reşit Olmayan Çalışanın Feshinde Tebliğ Kime Yapılır?

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

Türkiye'den yurt dışına 714 bin 579 kişi göç etti

Türkiye’den Yurt Dışına 714 bin 579 Kişi Göç Etti

TÜİK, Uluslararası Göç İstatistiklerini açıkladı. Buna göre;

  • Türkiye’den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre %53 artarak 714 bin 579 oldu.

  • Göç eden nüfusun %55,2’sini erkekler, %44,8’ini ise kadınlar oluşturdu.

  • Türkiye’den yurt dışına giden nüfusun 291 bin 377’sini Türk vatandaşları, 423 bin 202’sini ise yabancı uyruklular oluşturdu.

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Genelge

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Genelge

İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Genelge yayımlandı.

İŞKUR tarafından yayımlanan 16.07.2024 tarihli genelgeyle, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2’nci maddesi ile 11/6/2024 tarihli ve 32573 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre gerçekleştirilen kısa çalışma uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmektir.

Tasarruf Tedbirlerine İlişkin Yeni Düzenlemeler Kanunlaştı

Tasarruf Tedbirlerine İlişkin Yeni Düzenlemeler Kanunlaştı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

Reşit Olmayan Sporcular İçin Çalışma Saatleri

BBC, Fransız İş Hukukuna Uygun Olarak Olimpiyat Yayınını Değiştiriyor

BBC, Fransız İş Hukuku’na uyum sağlamak amacıyla Olimpiyat Oyunları’na ilişkin yayın programında değişiklik yapmak zorunda kaldı. Fransa İş Kanunu’na göre, çalışanların vardiyalar arasında en az 11 saatlik bir ara vermesi gerekmektedir.

BBC spor sunucusu Gabby Logan, Fransız çalışma yönetmeliği nedeniyle hem sabah hem de akşam oturumlarında yer alamayacağını açıkladı. Bu düzenlemeler sonucunda BBC, Logan’ın çalışma saatlerini yeniden planlamak zorunda kalacak ve Logan her iki yayında da yer alamayacak.

Microsoft: 8,5 Milyon Bilgisayar Hatalı Güncellemeden Etkilendi

Microsoft: 8,5 Milyon Bilgisayar Hatalı Güncellemeden Etkilendi

Cuma günü, Microsoft’a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike’ın yayınladığı hatalı güncelleme, küresel çapta kesintilere neden oldu. Microsoft, çok sayıda banka, hastane ve havayolu şirketinin operasyonlarını durduran olaydan dünya genelinde 8,5 milyon bilgisayarın etkilendiğini belirtti.

Siber güvenlik firması CrowdStrike, Cuma günü yaşanan güncelleme sorunundan etkilenen önemli sayıda cihazın tekrar çalışır hale geldiğini ancak tamamını düzeltmek için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Birleşik Krallık'ta Haziran Ayında İflas Eden Şirket Sayısında Artış

Birleşik Krallık’ta Haziran Ayında İflas Eden Şirket Sayısında Artış

Birleşik Krallık’ta iflas eden şirketlerin sayısı, yüksek faiz oranlarının etkisiyle Haziran ayında bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. 2 bin 361 şirketin iflas ettiği ve bu rakamın bir önceki yılın aynı ayına göre %17 daha fazla olduğu duyuruldu.

ARAŞTIRMA

Mesleki Eğitim Algı Araştırması

Mesleki Eğitim Algı Araştırması

Mutfak Sanatları Akademisi farklı paydaşlar nezdindeki “mesleki eğitimin algısını ortaya çıkarmak” amacıyla, Future Bright ekibiyle çalışarak Mesleki Eğitim Algı Araştırması gerçekleştirdi.

  1. Öğrenci Adayları:

    • İşsizlik korkusu ve geçim kaygıları, hayal edilen mesleğin seçilmesini engelliyor.

    • 13-14 yaş arası Alfa Kuşağı, sınır ve kuralları yıkılması gereken duvarlar olarak görüyor.

    • Alternatifler ve farklı imkanlar olduğunu, diplomanın her şey olmadığını duymaya ihtiyaç duyuyorlar.

    • Hâlihazırda mesleki eğitimine devam eden ve çalışanlar arasında, mevcut işlerinden ayrılmaları durumunda iş bulmakta zorlanacaklarını düşünenlerin oranı %45 düzeyinde.

    • Yeni iş bulmak isteyenlerin %82’si gerekli becerilere sahip olmadığını düşünürken başvurularda tecrübe aranmasını engel olarak görenlerin oranı da %75.

  2. Meslek Edindirme Eğitimi Mezunları:

    • Donanımlı olduklarına inansalar dahi, işveren beklentilerinin gerisinde kalıyorlar.

    • Üniversite mezunlarıyla karşılaştırıldığında eksiklik hissediyorlar.

    • Pratik uygulamalarla donatıldıklarını ve bu özgüveni taşımaya ihtiyaç duyuyorlar.

    • Uygulamalı derslerin mesleğine katkı sağladığını düşünenlerin oranı %69 gibi oldukça yüksek bir seviyede.

    • Katılımcıların mesleki eğitimi tercih etme nedenleri arasında yeni iş imkanları yaratmak (%28) ve kişisel gelişim (%24) en üst sıralarda yer alıyor.

    • Diğer gerekçeler ise geleceğe yönelik iş imkanı (%15), kişiliğine hitap etmesi (%12), farklı alanlarda yetenek edinmek (%12) olarak sıralanıyor. Mesleki eğitimlerden beklentiler arasında üniversite eğitimi almadan kariyer yapabilme imkanı %63 ile diğer seçeneklerin epey önünde.

  3. İşverenler:

    • Verilen eğitimi yeterli ve nitelikli bulmuyorlar.

    • Aldıkları kişilere tekrar işbaşı eğitimi vermeleri gerektiğini ve uzmanlık eğitimlerinin daha nitelikli olması gerektiğini belirtiyorlar.

    • İşletmelerin yeni nesil çalışanlarını tanımaya, gençlerin ise iş yaşamındaki her seviyeden ‘angarya’ niteliğindeki işlerin ‘asıl’ işlere götüren basamaklar olduğunu anlamaya ihtiyaçları var.


Neler Yapılmalı?

Meslek edindirme ismi zorla yaptırılan bir şey gibi algılanıyor.

Meslek okulları konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için Ulusal Meslek Okulları günü gibi organizasyonlar düzenlenmeli.

Çalışma Bakanlığı veya diğer paydaşlar, yurtdışındaki örnekler gibi öğrenci adaylarına çalışırken eğitimlerini ödeyebilecekleri avantajlar sunmalı.

Kısa Bilgi: Mesleki eğitim, öğrencinin belli bir alanda mesleği icra etmesi için bilgi, beceri ve yetkinlik kazandıran bir sistemdir. Mezun olduğu veya çalışmaya başladığı ilk gün itibarıyla işlere girişebilmesi için gerekli bilgi/beceriyi kazandırır.

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Yargıtay Kararı: UBGT Çalışmasının Telafisi Mümkün mü?

İşçinin açık onayı olmadığı sürece, ulusal bayram veya genel tatil gününde çalışmanın, diğer herhangi bir günde çalışmamak suretiyle telafisi mümkün görülmemelidir. Tüm dosya kapsamından işverenin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye bu çalışmasının karşılığını ödemek yerine izin kullandırdığı ve davacının da buna muvafakat etmediği açık olduğuna göre, izin kullanımı uygulamasının geçerli bir uygulama olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Bu halde işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiği kabul edilmeli, buna göre sonuca gidilmelidir.

Yargıtay 9. HD  2020/3846E., 2021/290 K., 12.01.2021 T.

Rekabet Kurulu Ön Araştırma Sonucu

Banyo ürünleri sektöründe faaliyet gösteren İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Yatırım ve Pazarlama AŞ’nin (İntema) yeniden satıcılarının satış fiyatlarını tespit etmek ve yeniden satıcılarına bölge/müşteri sınırlamasında bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen ön araştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 04.07.2024 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 24-28/668-M sayı ile İntema hakkında soruşturma açılmasına karar vermiştir.

Federal Mahkeme Kararı: Reşit Olmayan Çalışanların Feshinde Ebeveynlere Tebliğ

Schleswig Holstein İş Mahkemesi, reşit olmayan çalışanını işten çıkaran işverenin, sözleşme fesih bildiriminin mutlaka çalışanın ebeveynine tebliğ etmesi gerektiğine, reşit olmayan çalışana, anne ve babasına iletmek üzere verilen fesih bildiriminin geçerli olmayacağına, bu nedenle iş ilişkisinin devam ettiğine hükmetmiştir.


Schleswig-Holstein Eyalet İş Mahkemesi, Karar Tarihi: 23.03.2008, Karar Sayısı: 2 Ta 45/08

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

CEVAP: Genel tatil günü çalışan sigortalı eğer günlük çalışma saatinden (sizin örneğinizde 9 saat) az çalışmışsa ilave bir günlük ücretine hak kazanır.

Yani kişinin günlük ücreti ne kadar ise ilave o kadar ödeme yapılır.

Eğer kişi günlük çalışma saatinden fazla çalışır ise fazladan çalıştığı her saat için %50 artırımlı ücret ödenir.

Özetle, günlük çalışma saatine kadar olan süre için ilave bir günlük ücret; günlük çalışma saatini aşan süre %50 zamlı ödenir. 7,5 saat hesabına gidilmez.

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

Ölüm Tazminatı

Ölüm Tazminatı

  • Ölüm tazminatı Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir.

  • Borçlar Kanunu’nda her ne kadar ölüm tazminatının sınır çerçevesi çizilmiş olsa da, bu ödeme bir ücret niteliğinde olmadığından, çalışanın 2 aylık ücretini aşsa dahi gelir vergisi kesintisine tabi olmaz.

  • Gelir vergisi kesintisinin olmaması için diğer koşul ise hak sahipleri tarafından veraset ve intikal vergisinin ödenmiş olmasıdır.

  • Hak sahipleri, veraset ve intikal vergisini ödediklerine ilişkin belgeyi temin ettikleri takdirde varislere 2 aylık ücretinden fazla ölüm tazminatı ödenebilir.

  • Veraset ve intikal vergisi kesilmesi gerekeceğinden ayrıca gelir vergisi kesilmez.

  • Ölüm tazminatı ve kıdem tazminatı ayrı ayrı ödenir. Yine istisnalar kendi mahiyetlerine göre ayrı ayrı uygulanır, ödeme toplamına gidilmez.

  • Çalışanın kıdem tazminatı, ücret, ölüm tazminatı ve diğer ödemelerini vefat eden çalışanın banka hesabına yatırılabilir.

  • Varisleri veraset ve intikal vergisini ödeyerek mirası alabilirler.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir