Önemli!
Aşağıdaki uygulamalar henüz Meclis’ten geçerek kanunlaşmamıştır. Bu sebeple, sadece teklif olup, Mecliste görüşülecektir.
- 5 puanlık prim teşvikinin imalat sektörü hariç, tüm sektörler için 4 puana indirilmesi teklif edilmiştir. Eğer bu teklif yasalaşırsa imalat sektörü için bu uygulama 31.12.2026 tarihine kadar geçici olarak 5 puan olarak devam edecek, ancak diğer tüm sektörler bu maliyetten hemen etkilenecektir. Bu durum, emekliler hariç uzun vadeli sigorta kolları primine tabi herkes için ilave %1’lik maliyet artışı anlamına gelecektir. Örneğin 50k prime esas kazancı (SGK matrahı) olan bir kişi için 500 TL ilave maliyet anlamına gelecektir.
- 01.10.2008 öncesinde sigortalı olan emekliler, sadece vergi indirim yazısı ile değil, sağlık kurulları tarafından tespit edilecek çalışma gücü kaybı oranlarına göre emekli olacaklar. Başka bir ifade ile sadece vergi indirim yazısı değil, SGK tarafından çalışma gücü kaybı belirlenerek, tüm uygulama yürütülecektir. Bu durumda 31.12.2008 öncesi sigortalılar için bir geçiş hükmüne benzer bir kolaylık getirilecektir.
- Esnaf ve Ahilik Sandığı ve Primi uygulaması 1.1.2028 tarihine ertelenecektir.
- İş göremezlik ödeneği ile ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi, analık ve hastalık halinde son 12 ayın kazancının dikkate alınması, son 1 yıldaki 180 gün şartı ve 2 asgari ücret tutarındaki sınırlama iptal edilmişti. Kanun teklifi ile iptal kararı uygulamaya alınmamış olacaktır.
- 2015 öncesine ait genel sağlık sigortası birikmiş borçlarına af uygulaması getirilmektedir.
- Teklif ile iş güvenliği alanında ihtisaslaşmış önemli bir çatı kurması planlanıyor. Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER) özellikle 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli sınıflar için hizmet birimi oluşturması planlanıyor.