SGK’ya Bildirilen Çıkış Kodu, Feshin Nedenini İspatlamaya Yeterli midir?

22.08.2024 – SGK’ya Bildirilen Çıkış Kodu, Feshin Nedenini İspatlamaya Yeterli midir?

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

Hatırlatma: Yeni Vergi Kanunu 1 Eylül’de Yürürlüğe Girecek

28.07.2024 tarihinde kabul edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 1 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre kısa vadeli sigorta kolları Eylül bildirgesiyle birlikte %2,25 oranına yükselmiş olup 15510 teşviki ise Ağustos ayında son kez uygulanıp Eylül bildirgesiyle birlikte yürürlükten kalkacaktır.

Türkiye, G20’de Cinsiyet Ücret Farklarını Kapatma Taahhüdü Verdi

Temmuz ayında Brezilya’da yapılan G20 toplantılarına katılan Türkiye, Uluslararası Eşit Ücret Koalisyonu’na (EPIC) katılma taahhüdünde bulundu ve cinsiyete dayalı ulusal ücret farklarını kapatma çabalarını artırma konusunda anlaştı.

Uluslararası Çalışma Örgütü Toplumsal Cinsiyet, Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Şubesi Başkanı Chidi King, “Dünyanın dört bir yanında kadınlar, erkeklerin kazandığı her dolar için 80 sentten daha az kazanıyor. Çocuklu kadınlar, beyaz olmayan kadınlar, kadın mülteciler ve göçmenler, engelli kadınlar, yerli kadınlar ve diğer pek çok kişi, özellikle de kayıt dışı ekonomide çalışanlar için bu rakam daha da düşük. Bu nedenlerle, son yıllarda birçok ülke, cinsiyete dayalı ücret farkını kapatmak amacıyla yeni yasalar çıkarmıştır. Ancak, bu çabalara rağmen, hiçbir ülke henüz bu hedefe bütünüyle ulaşmayı başaramadı.” ifadelerinde bulundu.

Şirketlere Yeni Vergi Yükü: Enflasyon Düzeltmesi Uygulamaya Giriyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 27 Ağustos’tan itibaren uygulanacak “enflasyon düzeltmesi” için hazırladığı taslakları açıkladı. Enflasyon düzeltmesi, şirketlerin bilançolarına yansıtılan bir uygulama olarak tanımlanıyor. Türkiye’de 2003 ve 2004 yıllarında uygulanan bu sistem, 27 Ağustos 2024 itibarıyla tekrar devreye alınacak.

Düzenleme, elde edilmemiş gelirler üzerinden vergi ödenmesini de içeriyor ve stoktaki varlıklar, demirbaşlar, makine ve teçhizatların artan değeriyle ilgili vergi yükü getiriyor. İş dünyası, satılmayan malın vergisi uygulamasına karşı tepkisini dile getirmiş ve düzenlemenin gözden geçirilmesini istemişti.

BDDK, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan farkların finansal tablolarda nasıl gösterileceğine ilişkin taslakları hazırladığını duyurdu. Şirketler, bu taslaklara BDDK’nın düzenleme taslakları bölümünden erişebilirler.

Ecrou’dan Çalışan Memnuniyeti İçin Özel Uygulamalar

Kıyafet ve aksesuar alanında hizmet sunan Ecrou firması, çalışan memnuniyetini artırmayı hedefleyen çeşitli uygulamalarıyla iş yaşamını daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.

  • Şirketin çalışanlarının %65’i kadınlardan oluşuyor.

  • Her ay düzenlenen çalışan mutluluğu anketleri ile çalışan memnuniyeti sürekli olarak ölçülüyor ve bu veriler ışığında iyileştirmeler yapılması hedefleniyor.

  • Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar izinli sayılıyor.

  • Her çalışanın doğum gününde izin hakkı var.

  • Çalışanlara karne günü için izin veriliyor ve çocuklarına özel indirimler sunuluyor.

  • Şubat ayında tüm çalışanlar Sevgi Günü’nde izin kullanabiliyor.

  • Ekim ayında, yaz sonunda çalışanlara “Değiştir Modunu” izni veriliyor.

  • Haftanın iki günü evden çalışma imkânı sunarak iş-yaşam dengesini destekliyor.

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

İngiltere “İşten Kopma Hakkını” Tanımaya Hazırlanıyor

İngiltere’de Başbakanlık Ofisi, mesai saatleri dışında işten tamamen kopmanın verimlilik ve ülke ekonomisi için faydalı olduğunu açıkladı.

İngiltere hükümeti, işten kopma hakkını tanımaya hazırlanıyor, bu uygulama ile insanların evlerinin 7 gün 24 saat ofisleri haline dönüşmemesi amaçlanıyor.

BBC diplomasi muhabiri Jennifer McKiernan’ın haberine göre bakanlar, İrlanda ve Belçika gibi işle bağını kesmenin hak olarak tanındığı ülkelerdeki modelleri inceliyor.

Buna göre çalışanların işverenler tarafından sürekli rahatsız edilmemesi ve ofis dışındaki saatlerde çalışmaya zorlanmaması hedefleniyor.

Federal Yargıç, FTC’nin Rekabet Yasağı Kuralını Durdurdu

Teksas’ta bir federal yargıç, çalışanların işverenlerinin rakiplerine katılmalarını veya rakip bir iş kurmalarını yasaklayan anlaşmaları geçersiz kılacak bir ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) kuralının yürürlüğe girmesini engelledi.

Dallas’taki ABD Bölge Yargıcı Ada Brown, federal rekabet yasalarını uygulayan FTC’nin, haksız rekabet yöntemleri olarak gördüğü uygulamaları geniş kurallar benimseyerek yasaklama yetkisine sahip olmadığını söyledi. Brown, Temmuz ayında ABD Ticaret Odası (ülkenin en büyük iş lobisi) ve vergi hizmeti firması Ryan’ın bu kuralı tamamen iptal etme talebini değerlendirirken kuralı geçici olarak engellemişti. Kuralın 4 Eylül’de yürürlüğe girmesi planlanıyordu.

Brown, kararında, FTC’nin bu kuralı benimseme yetkisi olsa bile, ajansın neredeyse tüm rekabet etmeme anlaşmalarını yasaklamayı haklı gösteremediğini belirtti.

General Motors, Küresel İş Gücünde 1.000’den Fazla Çalışanı İşten Çıkardı

General Motors Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya çapındaki yazılım ve hizmet birimlerinde 1.000’den fazla maaşlı çalışanı işten çıkardığını söyledi. GM, yaptığı açıklamada, “GM’nin geleceğini inşa ederken, hız ve mükemmellik için basitleştirmeli, cesur seçimler yapmalı ve en büyük etkiye sahip olacak yatırımlara öncelik vermeliyiz” dedi.  Kesintilerin yaklaşık yarısının Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğunu söyleyen GM, kesintilerin maliyet kesintilerinden kaynaklanmadığını ancak Mart ayında sağlık nedenleriyle ayrılan yazılım ve hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı Mike Abbott’un ayrılmasının ardından operasyonların gözden geçirilmesinin ardından geldiğini söyledi.

ARAŞTIRMA

Kariyer.net’in 2024 İlk 6 Ay İstihdam Verileri Raporu

En Çok İş İlanı Yayınlanan Sektörler

  • Tekstil, Sağlık, Gıda: 2024 yılının ilk yarısında en fazla iş ilanı yayınlanan sektörler olarak öne çıkmıştır. Özellikle sağlık sektörü, artışla dikkat çekmektedir.

Tıp/Sağlık Pozisyonları

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030’a kadar 10 milyon sağlık çalışanı açığı öngörüsüne paralel olarak, tıp/sağlık pozisyonlarındaki iş ilanları 2024 yılının ilk çeyreğinde %28, ilk 6 ayda ise %18 artış göstermiştir.

İş Başvurularındaki Artış

  • Finans-Ekonomi, Havacılık, Telekomünikasyon: Adayların en çok ilgi gösterdiği sektörlerdir. Sigortacılık sektöründe ise %53 oranında artış kaydedilmiştir.

Mavi Yaka İşgücü Talebi

  • Artan İlan Sayısı: Kariyer.net’in İşin Olsun platformunda, mavi yaka iş ilanları 2024’ün ilk yarısında %13 artış göstermiştir. Özellikle restoran, mutfak, temizlik hizmetleri ve aşçılık pozisyonlarına talep artmıştır.

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Yargıtay: SGK’ya Bildirilen Çıkış Kodu, Feshin Nedenini İspatlamaya Yeterli Değildir

“Davacı, iş akdinin işverence haksız feshedil­diğini ileri sürmüş, Mahkemece işçinin kıdemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu kaydındaki fesih kodu 4 (işverenin haklı sebep bildirmeden belirsiz süreli iş akdini feshi) nedenleriyle kıdem ve ihbar tazminatlarının kabulüne karar ve­rilmiştir. Ancak davacının feshi gören tanığı … ile davalı tanıklarının davacı­nın işten kendisinin çıktığını beyan ettikleri, tanıkların işveren feshi iddiasını teyit etmedikleri anlaşılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kaydındaki fesih kodu tek başına bağlayıcı olmadığı gibi tanık beyanları karşısında işçinin 3 yılı aşkın kıdemine değer vermeye de olanak bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davasını işveren feshine dayandıran işçinin iş akdini kendisinin feshettiği anlaşıldığından kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine kabulünü hatalı bulmuştur.”


Yargıtay 9.HD., 22.10.2020 T., E. 2017/17019, K. 2020/13063

Yarı Zamanlı Çalışanlar İçin Adalet Divanı Kararı: Cinsiyet Ayrımcılığına Dikkat Çekildi

Avrupa Adalet Divanı, 29.07.2024 tarihinde yarı zamanlı işçilere yönelik ayrımcılığı ele alan bir karara imza attı. Karara konu olan davada, bir Alman şirketinin toplu iş sözleşmesi, fazla mesai ücretini sadece tam zamanlı çalışanların aylık çalışma saatlerini aşan süreler için ödemeyi öngörüyordu. Ancak bu uygulama, yarı zamanlı çalışanlar arasında erkeklerden daha fazla kadının istihdam edilmesi nedeniyle dolaylı cinsiyet ayrımcılığına yol açtı.

Avrupa Adalet Divanı, bu düzenlemenin hem yarı zamanlı çalışanlara yönelik adil olmayan muameleye hem de cinsiyete dayalı dolaylı ayrımcılığa yol açtığına karar verdi. Mahkeme, yarı zamanlı çalışanların, benzer pozisyonlardaki tam zamanlı çalışanlarla aynı standartları aştıklarında fazla mesai ücretine hak kazanmaları gerektiğini belirtti. Bu karar, Avrupa Adalet Divanı’nın Ekim 2023 tarihli benzer bir kararıyla da uyumlu olup, yarı zamanlı çalışanların da fazla mesai ikramiyesine hak kazanabileceğini teyit etmektedir.

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

Günün Sorusu

SORU: Çalışanlarımıza verdiğimiz altınlar için altın faturasının KDV dahil tutarını mı bordroya girmemiz gerekir?

CEVAP:  

Vergi kapsamında KDV dahil tutar üzerinden vergilendirerek bordroya girilmesi gerekiyor. Muhasebe tarafı da ayrıca KDV’yi indirmeyecek, çünkü bu tutarı ücret gideri olarak göstermiş olacağız.

SGK açısından da altının verildiği ayın son günündeki Merkez Bankası satış fiyatı üzerinden hesaplanacak miktarının sigorta primine esas kazanç tutarına dahil edilmesi gerekir.

Ancak doğum ve evlenme yardımları prime esas kazançtan muaf tutulduğundan, bu günler için verilen altın yardımları sigorta primine tabi tutulmayacaktır. Evlenme ve doğum münasebetiyle hizmet erbabına yapılan yardımlar (Bu istisna hizmet erbabının iki aylığına veya buna tekabül eden gündeliklerinin tutarına kadar olan yardım) gelir vergisinden istisna tutulmuştur. Buna istinaden doğum ve evlenme gerekçesiyle verilen altınlar SGK priminden ve sınırlar çerçevesinde gelir vergisinden istisnadır.

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

İş Yeri Hekimi Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre işverenler, işçilerin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla belirli koşulları sağladığında iş yeri hekimi çalıştırmak zorundadır. İş yeri hekimi, sağlık risklerini analiz edip güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla görevlidir.

  • İşveren, tam süreli iş yeri hekimi çalıştırmak zorunda olmadığında, OSGB’lerden hizmet alabilir.

  • İş yeri hekimleri, iş yeri hekimliği belgesine sahip olmalıdır.

  • İş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı, iş yeri hekimi istihdamında belirleyici kriterlerdir.

  • 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri de iş yeri hekimi çalıştırmak zorundadır.

  • Yönetmeliğe uyulmadığında işverene idari para cezası uygulanır.

  • İş yeri hekimi ile yapılan sözleşme her yıl yenilenmeli ve İSG KATİP üzerinden Bakanlık onayına sunulmalıdır. OSGB firması ile çalışıldığında da aynı prosedür geçerlidir.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir