Güney Kore’nin en yüksek mahkemesi, bir yolculuk çağırma platformu “gig” sürücüsünü, İş Kanunu (LSA) kapsamında platformun bir çalışanı olarak tanıyan önemli bir karar verdi.
25 Temmuz 2024’te verilen bir kararda Yüksek Mahkeme, uygulama tabanlı araç çağırma hizmeti “TADA” için bir sevk acentesi tarafından sağlanan sürücünün, LSA’da tanımlandığı gibi uygulama operatörünün bir “çalışanı” olduğuna karar verdi. Bu şekilde, sürücü, LSA kapsamındaki geniş hak ve korumalardan yararlanma hakkına sahip oldu. Karar, çalışan statüsünün belirlenmesi için mevcut standartların ayrıntılı bir şekilde genişletilmesi gerektiğini ve bir platformun genel yapısının ve özelliklerinin bir gig çalışanı üzerindeki etkisinin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Uzun süredir geçerli olan emsal kararlar, bir çalışanın “çalışan” statüsüne girip girmediğini belirlerken, yalnızca sözleşme ilişkisini değil, gerçek durumu (çalışan üzerindeki yönlendirme derecesi, münhasırlık vb.) dikkate almayı gerektiriyordu. Ancak, Yüksek Mahkeme, ilk kez bir platform gig çalışanı bağlamında bu konuyu karara bağladı ve bu bağlamda değerlendirmenin, platformun etkili kontrol derecesine, gig ekonomisi özelliklerine ve süreçlerine odaklanması gerektiğini açıkladı.