Tiktok Paylaşımı Nedeniyle Çalışanın Sözleşmesi Feshedilebilir mi?

07.08.2024 – Tiktok Paylaşımı Nedeniyle Çalışanın Sözleşme Feshedilebilir mi?

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

SGK 13 Banka ile Anlaştı: Emeklilere Özel İndirim ve Ayrıcalıklar Sağlanacak

Ankara’da yapılan tanıtım toplantısında, 5 kamu ve 8 özel banka ile “2024 Emekliler Yılı” kapsamında iş birliği protokolü tanıtıldı.

Bu iş birliği ile bankalar, emeklilere özel indirim, fırsat, promosyon ve kampanya imkanları sağlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, 81 ilde 4 bin 123 firmayla indirim avantaj protokolü yapıldığını ve emeklilerin bu fırsat ve kolaylıkları “emekliler.gov.tr” adresinden takip edebileceğini belirtti.

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

Arnavutluk İş Kanunu’nda Değişiklik

Arnavutluk Parlamentosu kısa bir süre önce Arnavutluk İş Kanunu’nda (“Kanun”), özellikle de çalışanların yıllık ücretli izin haklarıyla ilgili değişiklikler yaptı.

Kanun daha önce çalışanların bir yıllık çalışma için en az 4 takvim haftasından az olmamak üzere ücretli izin hakkına sahip olmasını öngörürken, değişiklik şimdi çalışanların yılda en az 22 iş günü ücretli izin hakkına sahip olduğunu açıklığa kavuşturuyor.

Buna ek olarak, değişiklik ile sadece tam haftalarda tatil yapılabileceği sınırlaması kaldırılarak, çalışanların kısmi tatil yapmalarına izin verildi. Bu değişiklikler, çalışanlar için yıllık izinlerin uygulanmasında daha fazla netlik ve kesinlik sağlamayı amaçlamaktadır.

Değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde yürürlüğe girecek.

ARAŞTIRMA

Manpower: İstihdama Genel Bakış Araştırması

Manpower Group İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, 2024 yılının 3. çeyreğinde Türkiye’de Net İstihdam Görünümünün (NEO) yüzde 17 puan ile olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor. Beklentiler geçen çeyreğe göre iyileşse de geçen yılın aynı dönemine göre zayıfladı.

ManpowerGroup, 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 374  işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Ankete göre;

  • 2024’ün ikinci çeyreğine girerken işverenler birçok zorlukla mücadele ediyor.

  • Türkiye’de önümüzdeki çeyrekte olumlu bir işe alım iklimi öngörülüyor.

  • İşe alım beklentileri geçen çeyreğe göre 3 puan arttı, 2023 yılının 3. çeyreğinden buyana ise 6 puan geriledi.

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Yargıtay: Tiktok Paylaşımı Nedeniyle Geçerli Nedenle Fesih

Davacı iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın davalı tarafça feshedildiğini beyan etmiş, davalı ise davacının iş akdinin mesai saatleri içerisinde şirkete ait logo ve amblem açıkça görülecek şekilde çekilen dans videosunun davacı tarafından binlerce kişi tarafından izlenebilecek bir sosyal paylaşım sitesi olan “Tiktok” ta yayınlanması nedeniyle ….tarihinde haklı nedenle feshedildiği savunmuştur.

Dosyada bulunan CD’nin incelenmesinde söz konusu görüntülerin mesai saati içinde ve işyerinde çekilip çekilmediği anlaşılamamıştır. Davacının feshe konu eyleminin haklı feshi gerektirecek ağırlıkta olmayıp geçerli fesih nedeni olarak kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmesinin isabetli olduğu değerlendirilmiştir.”


Ankara BAM 6. HD  E. 2021/208 K. 2022/4550 10.11.2022

Federal Mahkeme Kararı: Sözleşme Yoluyla Yaş Sınırının Uzatılması

SGB IV’ 41.maddesinin 3.fıkrasında düzenleme bulmuş olan, taraflara aralarında anlaşmaları halinde, işçinin emeklilik yaşına ulaşmasına rağmen iş ilişkisini sürdürüp yaş sınırını uzatılmasına imkan tanıyan hüküm, hukuken geçerlidir. Bu hüküm üst mevzuat ile uyum içindedir.

Haziran 1949 doğumlu Davacı, davalı eyalete bağılı bir meslek lisesinde öğretmen olarak haftalık 23 saat ders yükü ile çalışmıştır. Kamu kesimde eyaletler için geçerli olan toplu iş sözleşmesine (TV-L) yapılmış olan atıf uyarınca, tarafların aralarında bağıtladıkları iş sözleşmesi, anılan toplu iş sözleşmesinin 44.maddesinin 4.fıkrası hükmüne göre, davacının 31.1.2015 tarihinde emeklilik yaşına ulaşması sebebiyle iş ilişkisi son bulmuştur. Ancak taraflar 20.1.2015 tarihinde, iş ilişkisinin 31.7.2015 tarihinde son bulacağına ilişkin aralarında bir sözleşme bağıtlamışlardır. Okul idaresi, 3.2.2015 tarihli yazısı ile davacıya, 1.2 ile 31.7.2015 tarihleri arasında, taraflarında her zaman ilişkiyi feshedebilecek bir biçimde, haftada dört saat ders vereceğini bildirmiştir. Ardından 4.3.2015 tarihli ikinci bir yazıyla 1.2.2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere haftalık ders saati 25,5’e çıkartılmış olduğu bildirilmiştir. Davacı, açmış olduğu davasıyla işveren ile aralarındaki iş ilişkisinin 31.07.2015 tarihinde son bulmadığının tespit edilmesini talep etmiştir. Gerek İş Mahkemesi, gerekse Eyalet İş Mahkemesi davacının talebini reddetmiştir. Davacının Federal İş Mahkemesi nezrindeki temyiz talebi reddedilmiştir.


Federal İş Mahkemesi Karar Tarihi: 19.12. 2018 Sayısı: 7 AZR 70/17

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

Kıdem Tazminatının Hesabında Dikkate Alınmayacak Ödemeler

Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesinde düzenlenmiştir.


Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmayacak bazı ödemelere ilişkin kalemler:

  • Bir defalık verilen ikramiyeler, jübile ikramiyesi,

  • Demirbaş olarak verilen giyim eşyaları (iş elbisesi)

  • Devamlılık göstermeyen primler, seyahat, satış, taltif, hizmet,

  • Evlenme, doğum, ölüm, doğal afet, askerlik, hastalık, iş arama, eğitim yardımları

  • Fazla çalışma, çalışılan hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil, dini bayram, yıllık izin ücretleri

  • Harcırah(Yolluk),

  • İhbar tazminatı

  • Ücretli izin parası







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir