Sürekli ödünç iş ilişkisi bir iş sözleşmesi yaratır mı? 

Sürekli Ödünç İş İlişkisi Yeni Bir İş Sözleşmesi Yaratır mı?

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

Sanayide Teşvik-İstihdam Destekleri Webinarı

Consulta İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri Yönetici Ortağı Dr. Eray Karagöz’ün teşvik ve işveren destekleri üzerine değerlendirmelerde bulunacağı “Sanayide Teşvik-İstihdam Destekleri Webinarı” İstanbul Sanayi Odası ve İSO Akademi bünyesinde 06.09.2024 Cuma günü saat 14:30’da gerçekleşecektir.

İş Kanunu’nda Güncelleme Haberleri Detaylanıyor

İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin 4 ayrı formül üzerinde çalışılacağı ve buna göre çalışmaların; “Uzaktan çalışma modeli, Kısmi çalışma modeli, Değişken zamanlı çalışma modeli ve Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli” başlıkları üzerinden gidileceği vurgulanıyor.

Ayrıca, esnek çalışma modelinin çağın mesleklerine göre uyarlanacağı, her meslek grubunu kapsamayacağı ve 5 gün olan çalışma haftasının 4 güne indirilmesinin gündemde olmadığı ancak çalışma saatlerinin kısabileceği de basında yer alan haberlerde dikkat çekmektedir.

İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikle; özellikle yapay zeka konusunda başarılı gençlerin Türkiye’de istihdam edilmesi ve onlara iş alanlarının açılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Kayıt Dışı İstihdama 1 Milyar 73 Milyon Lira Ceza

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında, sahte iş yeri ve sahte sigortalılara yönelik denetimlerini sürdüren Sosyal Güvenlik Kurumu, “Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu” üzerinden bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu sektör ve bölgelerde denetimlerine ağırlık veren Kurum, Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 71 bin 456 iş yerini denetledi.

Denetimlerde, 11 bin 172 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilirken, sigortasız işçi çalıştıran işletmelere toplam 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza kesildi.

Söz konusu dönemde, 1407 iş yerinin “sahte” olduğu belirlenirken, 47 bin 766 kişinin sigorta primlerinin de sahte iş yerleri üzerinden yatırıldığı ortaya çıktı.

Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporuna göre, yıl sonu enflasyonunun %38 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2025 yılı için ise enflasyonun %14 seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Ancak, enflasyonla mücadele çerçevesinde asgari ücrete yapılacak zammın oransal ve sınırlı olabileceği belirtiliyor.

Basında yer alan haberlere göre, enflasyonist ortamda, Ocak ayında yapılacak zammın %40 ila 50 arasında olabileceği ve asgari ücretin 25 bin TL’ye çıkabileceği konuşuluyor. Büyükşehirlerde asgari ücret seviyesinin zaten 20 bin TL civarına ulaştığı da göz önünde bulundurulduğunda, bu artışın daha da yüksek olabileceği belirtiliyor.

İŞKUR Staj Portalı

İŞKUR Staj Portalı, lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin özel sektör işyerlerindeki uygun staj pozisyonlarını bulmalarını ve işverenlerin de ihtiyaç duydukları niteliklere sahip stajyerleri firmalarına kazandırmalarını sağlayan bir platformdur. İşverenler, İŞKUR İşveren ekranı aracılığıyla, aradıkları özelliklerdeki stajyer adaylarını kolayca bulabilirler.

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

Amazon, Taşeron Şoförler Üzerinde Ortak İşveren Olarak Sorumlu Bulundu

ABD’deki federal bir işgücü ajansının savcıları, Amazon’un Kaliforniya’da paket teslimatı yapan taşeron şoförlerin “ortak işvereni” olduğunu belirledi. Bu karar, Teamsters sendikasının Amazon’a karşı açtığı haksız iş uygulamaları davasıyla bağlantılı olarak alındı. Amazon, şoförleri doğrudan istihdam etmese de, şirketin bu şoförler üzerinde önemli bir kontrol sağladığı ve bu nedenle “ortak işveren” olarak sorumlu tutulması gerektiği savunuldu. Amazon, iddiaların geçersiz olduğunu belirtirken, Teamsters sendikası kararı memnuniyetle karşıladı.

AB, Çalışanların Dijital ve Yeşil Geçişlerdeki Rolünü Güçlendirmeyi Hedefliyor

Avrupa Parlamento İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi (EMPL) başkanı Euronews’e verdiği röportajda, AB’nin yapay zekanın işyerindeki etkisine ayak uydurması ve milletvekillerinin kendi içtihatlarından en iyi uygulamaları paylaşması gerektiğini söyledi. Konuşmasının devamında aşağıdaki konulara dikkat çekti:

  • Çalışanların hem AB düzeyinde hem de ulusal düzeyde yeşil ve dijital geçişlere dahil olduklarından emin olunması,

  • İş hayatında yapay zeka üzerinde çalışılması,

  • Bağlantıyı kesme hakkı konusundaki girişimlere önem verilmesi,

  •  İşgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde çalışılması.

ARAŞTIRMA

İTOSAM: Mevcut Çalışanlarla İlgili Sorunlar

İTOSAM’ın “İstihdamı Kazanmak Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Öneriler”” başlıklı raporunda mevcut çalışanlarla ilgili sorunlar başlığı iş ilişkilerindeki sorunlara değinmektedir.

  • Çalışanları firmada tutma: Bu hususta biraz veya çok zorluk yasadığını belirten firmaların oranı yaklaşık %70 ile %90 arasında değişmektedir ve firma büyüklüğü arttıkça bu oran da yükselmektedir.

  • Düşük verimlilik sorunu: Büyük ölçekli firmaların yaklaşık %90’ı bu sorunu biraz veya çok yasamaktadır. Küçük ve orta ölçekli firmaların yaklaşık dörtte üçü bu durumda iken mikro ölçekli firmaların yaklaşık yarısı bu haldedir.

  • İşe dört elle sarılmama sorunu: Bu sorunu biraz veya çok yaşama düzeyi firma ölçeği büyüdükçe artma eğilimindedir ve oran %55.5 (mikro ölçekli firmalar) ile %89.4 (büyük ölçekli firmalar) arasında değişmektedir. İlginç bir husus olarak ise küçük ve orta ölçekli firmalarda bu sorunun “çok” yaşanma düzeyi sırasıyla %37.0 ve %33.3 ile görece yüksektir.

  • Çalışanların işi öğrendikten ve tecrübe kazandıktan sonra ayrılması sorunu: Büyük ölçekli firmaların neredeyse tamamı (%98) bu sorunu biraz veya çok yaşadığını belirtmektedir. Diğer firmalarda ise bu oran %70-80 düzeyindedir.

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Yargıtay: İşçinin, Çalışanlar ve Müşteri Önünde Azarlanması Mobbingtir ve Manevi Tazminata Hükmedilir

“…Ağustos ayı müdürler kâr toplantısında M.K.’nin şahsına karşı eleştiri sınırlarının ötesinde haksız ve küçük düşürücü sözler sarf ettiğini, konuşması devam ederken telefonu çaldığı gerekçesi ile dışarı çıktığını, şube müdürleri önünde aşağılanmaktan dolayı çok utandığını, gergin olduğunu düşünerek konuyu büyütmediğini, Eylül 2014 verim toplantısında da M.K.’nin aynı tutumu sergilediğini, bununla da yetinmeyip şubenin kendi talebi ile açıldığını, bireysel ekibin bu kadar kötü olduğundan haberi olmadığını, kadronun acilen değiştirilmesi gerektiğini ağır bir ses tonuyla dile getirdiğini, kendisini ezmeye çalıştığını… Davacı işçiye yönelik bu baskıların varlığına ilişkin güçlü olgular karşısında, davalı işveren davacıya psikolojik baskı uygulanmadığını ispat edememiştir. Bu durumda, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiği anlaşıldığından kıdem tazminatının kabulüne karar verilerek mobbinge bağlı manevi tazminat talebi hakkında da bir değerlendirme yapılması gerekirken yazılı gerekçelerle mobbing iddiasının ispatlanamadığı kabul edilerek kıdem tazminatı ve manevi tazminat taleplerinin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Yargıtay 9. HD 2021/12218 E, 2021/16601 K.

Eyalet İş Mahkemesi: Sürekli Ödünç Çalışma İş Sözleşmesi Doğurur

Davalı işveren, hastaneler işletmekte olup holding bünyesindeki bir ödünç çalışma bürosu üzerinden hasta bakıcılarını ödünç çalışma modeli kapsamında istihdam etmektedir. Bu yöndeki istihdam, çekirdek işgücü olmadan, sürekli olarak sağlanmaktadır. Ödünç çalışma bürosunun, ödünç işçi verebilme izni bulunmaktadır.
Davacı açmış olduğu davası ile sürekli olarak ödünç alan işverenin yanında istihdam ediliyor olmasından dolayı, iş ilişkisinin kendisiyle ödünç alan işveren arasında kurulduğunu iddia etmiştir. Eyalet İş Mahkemesinin 15. Dairesi davayı kabul etmiştir.

Taraflar arasında bir iş ilişkisi kurulmuştur. Ödünç Çalışma Kanunun 9.maddesinin 1.fıkrası hükmü uyarınca, ödünç veren ile ödünç çalışan işçi arasında kurulan iş ilişkisi geçersiz olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir, çünkü Kanunun 1.maddesinin 1.fıkrası hükmü kapsamında ödünç verenin, izni bulunmamaktadır. Bunun hukuksal sonucu ise Kanunun 10.maddesinin 1.fıkrası hükmü uyarınca iş sözleşmesinin ödünç alan ile ödünç verilen işçi arasında kurulmuş olunmasıdır. Dava konusu olayda ödünç veren işverenin esasen izni bulunmaktadır. Ancak verilen izin, Kanunun 1.maddesinin 1/2 fıkrası gereğince ödünç verilme süresinin geçici olması öngörülmüş olup, sürekli ödünç verilmesi esasını kapsamamaktadır. Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir ödünç çalışma bürosu, işgücü piyasasında faaliyet göstermeyip salt ücretleri düşürmek için holding bünyesinde faaliyet gösteriyorsa, bu durumu “kurumsal istismar” olarak değerlendirmek gerekmektedir.


Berlin-Brandenburg Eyalet İş Mahkemesi 09.01.2013 Tarihli 15 Sa 1635/15 Sayılı Karar

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

Günün Sorusu

SORU: 2018 yılında 29 kodu ile işten ayrılan personelin çıkış kodunu 3 olarak değişliğe gidebilir miyiz, herhangi bir risk oluşturur mu?

CEVAP:  

Çıkış kodu dilekçe ile değiştirilebilir.

Dilekçe ekine revize istediğimiz çıkış kodunu belgelendirir evrak da eklenmelidir.

Çıkış kodu değişikliğinin yaptırımı bulunmuyor, dolayısıyla risk içermez.

Önemli nokta neden değiştirdiğimizi belgelendirmektir.

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödenekleri Nasıl Ödenmektedir?

  • Sağlık hizmet sunucularınca elektronik ortamda düzenlemekte olan doğum öncesi ve doğum sonrası analık raporları, yine elektronik ortamda Kurum veri tabanına ve işverenin “çalışılmadığına dair bildirim” ekranına düşmektedir.

  • Ödeme işlemleri, sigortalının işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince yapılmaktadır.

  • Sigortalının erken ya da beklenenden geç doğum yapması halinde, doğum öncesi ve doğum sonrası geçici iş göremezlik ödeneği ödenecek olan süreler sistem tarafından hesaplanmaktadır. Tekil gebelikte 112 gün, çoğul gebelikte 126 gün olmak üzere, anlaşmalı bankaya sigortalının T.C kimlik numarasına tanımlanarak gönderilmektedir.


    • Gebelik istirahatinin başladığına dair rapor almaksızın istirahate ayrılan sigortalıya doğumun gerçekleştiği tarihe kadar olan süreye ait,

    • İstirahat raporu almasına rağmen hekimden çalışabileceğine dair rapor olmaksızın işyerinde çalışan sigortalıya çalıştığı süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.

  • Geç doğum olması halinde ise geçen süre için sistem tarafından otomatik olarak “hastalık” raporu düzenlenmekte, bu süreye ait geçici iş göremezlik ödeneği sigortalıya ayrıca ödenmektedir.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir