Ülkelerin Ortalama Çalışma Saatleri

06.08.2024 – Ülkelerin Ortalama Çalışma Saatleri

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

TÜRKBESD: İç Pazar ve İhracattaki Düşüş Üretim ve İstihdamı Tehdit Ediyor

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli, uluslararası, ithalatçı ve üretici firmaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD’in Başkanı Gökhan Sığın Üretim “Seviyemizi yakın zamana kadar korumaya çalıştık ancak bu ay itibarıyla üretimde de %11 oranında azalma gerçekleşti. Yüksek sezon olmasına rağmen iç pazar büyümesindeki yavaşlama ve ihracattaki düşüş trendi üretim ile istihdam için risk oluşturuyor. Haziran ayında ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam pazar büyüklüğümüzde karşılaştığımız %10 oranındaki küçülmenin üretimde kalıcı hale gelerek istihdamı etkilemeolasılığından endişe ediyoruz” dedi.

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

Almanya, Yaşlanan Nüfus ve İşgücü Düşüşü ile Mücadele İçin Çocuk Bakımına 2 Milyar Avro Yatırım Yapacak

Hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olan Almanya, fazla mesaiyi ve daha sonra emekliliği teşvik etmek için vergi teşviklerinin yanı sıra daha fazla annenin işyerine girmesine yardımcı olmak için çocuk bakımına 2 milyar avroluk (2,2 milyar dolar) yatırım yaptı.

Almanya’nın yaşlanan demografisi, Şansölye Olaf Scholz’un hükümetinin Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve kamu maliyesi için uzun vadeli büyük bir tehdit olduğunu kabul ettiği işgücünün yılda 400.000 işçi azalmasına neden oluyor.

Ayrıca Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre, Almanya’da işçi başına ortalama yıllık çalışma saati 2023’te 1.343 olarak gerçekleşti ve OECD kulübündeki 38 gelişmiş ekonomi arasında en düşük seviye.

Avrupa Birliği verileri, Alman kadınların işgücüne katılımının çoğu AB ülkesinden daha iyi olmasına rağmen, bunların %47’sinin yarı zamanlı çalıştığını ve bu oranın bloğun ortalaması olan %28’in oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

ARAŞTIRMA

Ülkelerin Ortalama Çalışma Saatleri

Eurostat 2023 verilerine göre, ülkelere göre ortalama haftalık çalışma saatleri belli oldu.

Listede Türkiye ilk sırada yer alırken, onu Bulgaristan, Sırbistan ve Hırvatistan takip etti.
İlk 10 ülke listesi ise şu şekilde:

Türkiye: 44 saat
Bulgaristan: 42 saat
Sırbistan: 41 saat
Hırvatistan: 41 saat
Romanya: 40 saat
Yunanistan: 40 saat
Polonya: 39 saat
Kıbrıs: 39 saat
Macaristan: 38 saat
Çekya: 38 saat

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Yargıtay: Çalışanın Sürekli İşe Geç Kalması İşveren İçin Geçerli Fesih Sebebidir

Somut maddi ve hukuki olgulara göre davacının rapor alsa da almasa da toplantılara geç katıldığı veya katılmadığı, işyerinde amirleri ile sorunlar yaşandığı, sık sık rapor alması ve toplantılara katılmamasının işyerinde olumsuzluklara yol açtığı anlaşılmaktadır. Davranış ve verimi neden ile işyerinde olumsuzluklara yol açan ve iş ilişkisini devamını çekilmez hale getiren bir işçi açısından feshin son çare olması ilkesinden söz edilemez. Bu nedenlerle fesih geçerli nedene dayandığından davanın reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır.


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Esas:2016/29524 Karar: 2017/12122 Karar Tarihi: 06.07.2017

Alman Federal Mahkemesi: Toplu İş Sözleşmeleri Yoluyla Sendika Üyelerinin Koşulları, Olmayanlara Daha Lehte Düzenlenebilir

Bir toplu iş sözleşmesinde, sendika üyesi olan ile olmayan işçilerin haklarının farklı bir biçimde düzenlenmesi, Anayasaya uygundur. Böyle bir durumda negatif sendika özgürlüğünün ihlalinden söz edilebilmesi mümkün değildir. Ancak sendika üyeliği böyle bir durumda, özendirici olmasının dışında, pratikte işçinin üye olmasına ilişkin bir zorlama veya baskı oluşmasına neden oluyorsa, farklı bir durum söz konusudur.

Davacı, sosyal toplu iş sözleşmesinde bağıtlanmış olan tazminata ilişkin bir hükmün Anayasaya aykırılık oluşturduğu gerekçesiyle, Anayasa Mahkemesine başvuru hakkından yararlanmıştır. Bağıtlanmış olan toplu iş sözleşmesinde, belirli edimlerin sadece toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarih itibariyle, toplu sözleşmeye taraf olan sendikanın üyelerine ödenmesi öngörülmüştür. Davacı, anılan edinime ilgili sendikanın üyesi olmaması sebebiyle hak kazanmamıştır. Davacının hakları, iş sözleşmesi ve sosyal plan kapsamında tanınmıştır. Diğer hakların talebine ilişkin açmış olduğu davaları ise reddedilmiştir. Federal Anayasa Mahkemesi, davacının Anayasaya aykırılık gerekçesiyle açmış olduğu davayı reddetmiştir.


Alman Federal Anayasa Mahkemesi Karar Tarihi: 14. 11. 2018Sayısı: 1 BvR 1278/16

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

CEVAP:  

  • Belirli süreli bir sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erer ve taraflar arasındaki iş ilişkisi de böylelikle sona ermiş olur.

  • Belirli süreli sözleşmenin hemen devamında çağrı usulü sözleşme imzalanabilir ancak örneğin hemen akabinde kişi belirli süreli sözleşme kapsamında yürüttüğü faaliyetin devamı için işe çağrılır ise bu durumda belirli süreli olarak yürütülen işin sona ermediği kabul edilir. Dolayısıyla çalışanın ilgili faaliyete devam etmesi başlangıçtaki sözleşmenin belirsiz süreliye dönmesi riskini getirir.

  • Ancak belirli süreli ilişki sona erdikten sonra ilgili kişi ile çağrı usulü sözleşme imzalanır, kişi daha sonraki bir zamanda doğan bir iş için işe çağrılır veya farklı bir işte çalıştırılır ise önceki belirli süreli ilişki ile çağrı usulü ilişki birbirinden ayrıştırılmış olur. Önceki iş ilişkisi belirli süreli bir işin ifası içinken çağrı usulü iş ilişkisi ise farklı veya daha sonra gündeme gelebilecek işler için imzalanmış olacaktır.

  • Eğer sonrasında bir sözleşme daha imzalanır ve bu sözleşmeler süresince kişi aynı işi yapar, yalnızca sözleşmenin niteliği değiştirilir ise bu durumda tüm sözleşme dönemleri belirsiz süreli olarak kabul edilerek birleştirilir.

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

Kıdem Tazminatının Hesabında Dikkate Alınacak Ödemeler

Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınacak ödemelere ilişkin kalemlerin bazıları:

  • İkramiye

  • Konut yardımı

  • Sağlık yardımı/özel sağlık sigortası/bireysel emeklilik sigortası

  • Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli

  • Jestiyon ikramiyeleri (Sürekli ödenen)

  • Taşıt yardımı /Toplu taşım kartı

  • Unvan tazminatı

  • Vardiya/Gece primi

  • Yakacak yardımı/servis/ulaşım yardımı/araç bedeli-yakıt/ cep telefonu hatları

  • Yemek yardımı

  • Yıpranma tazminatı


Not: Listedeki ödemelerin, hesaba katılmasında süreklilik arz etmesi önemlidir.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir