01.08.2024 – Ücret Dışındaki Ödemeler PEK Tutarına Nasıl Dahil Edilir?

01.08.2024 – Ücret Dışındaki Ödemeler PEK Tutarına Nasıl Dahil Edilir?

Günlük Gelişmeler

ÇALIŞMA HAYATI

Dış Ticaret İstatistikleri, Haziran 2024

TÜİK’in 31.07.2024 tarihinde yayımladığı verilere göre Haziran ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %8,3, ithalat %4,4 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,3 azalarak 19 milyar 49 milyon dolar, ithalat %4,4 azalarak 24 milyar 920 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Haziran döneminde ihracat %2,6 arttı, ithalat %8,4 azaldı.
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 artarak 126 milyar 278 milyon dolar, ithalat %8,4 azalarak 168 milyar 869 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sendikalı Memurlara Toplu Sözleşme İkramiyesi Müjdesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya platformu hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan kanun teklifiyle, sendikalı memurlarımız Toplu Sözleşme İkramiyesi olarak 641,81 TL ikramiye alacak ve tüm sendikalı memurlarımızın bu ikramiyeyi almaları sağlanacak” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Çalışanlarına %25 Ara Zam

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletmecisi Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) tarafından yapılan açıklamaya göre, çalışanların maaşlarına Temmuz 2024 itibariyle %25 oranında ara zam yapılacak. Çalışanların maaşlarına yılbaşında %50 zam yapmıştı.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Üst Yöneticisi (CEO) Alp Er Tunga Ersoy, çalışanlarla bir araya gelerek zam kararını paylaştı. Ara zam kararı, çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu artırma çabasının bir parçası olarak ekonomik koşullara uyum sağlama, çalışanlarının yaşam standartlarını koruma amacıyla hayata geçirildi.

Vodafone’dan Çalışanlarına Yaz Döneminde 2 Ay Uzaktan Çalışma İmkanı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ

Japonya – Nissan’dan Daha Yeşil ve Daha Kapsayıcı Bir Gelecek İçin Sürdürülebilirlik Planı

Nissan, pilleri geri dönüştürmeyi, çalışanlarını güçlendirmeyi ve daha güvenli arabalar yaratmayı vaat ederek daha yeşil ve daha kapsayıcı bir şirket olmak için bir “sürdürülebilirlik planı” belirledi.

En son plana göre Nissan, 2030 yılına kadar Japonya, ABD, Avrupa ve Çin’de araç başına üretim CO2 emisyonlarını %52 oranında azaltacağını ve yeni modeller için araç başına sürüş CO2 emisyonlarını %50 oranında azaltacağını söylüyor.

Nissan, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedefliyor, bu da tüm operasyonlarında net sıfır karbon emisyonu anlamına geliyor.

“İnsan merkezli bir şirket olmayı hedefliyoruz” diyen şirket, şirketin operasyonlarında ve tedarik zincirinde insan hakları ihlallerine müsamaha göstermeme taahhüdünü yineledi.

ABD – Otomotiv Sektörü Beyaz Yakalı İş Gücünde Kısıtlamaya Gidiyor

Jeep ve Ram markalarının üreticisi Stellantis, CEO’sunun otomotiv endüstrisinin önemli bir fırtınanın ortasında olduğunu söylemesinden sadece 5 gün sonra, ABD’deki birçok beyaz yakalı çalışanına kıdem tazminatı paketleri sunacağını açıkladı.

Şirket, maaşlı çalışanlarından uygun olanlara Ağustos ortasında bireysel tekliflerin sunulacağını bildirdi. Şirket, maaşlı iş gücünü ne kadar azaltmak istediğini belirtmedi. Stellantis’in ABD’de yaklaşık 11.000 maaşlı çalışanı bulunmaktadır.

Kanada – Ontario’da İşe Alım ve İş İlanları İçin Yeni Kurallar Yolda

Kanada’nın Ontario Bölgesindeki hükümeti çalışma yasasında yeni düzenlemeleri meclise getirdi. Eğer bu düzenlemeler meclisten geçerse çalışan alımı ve iş ilanları için yeni kurallar getirilecek.

  • İşverenler, kamuya açık iş ilanlarında geçerli ücret oranları/ücret aralığı hakkında bilgi eklemek zorunda olacaklardır.

  • İşverenlere, yurtdışındaki deneyimleri tanıma zorunluluğu getirilecektir. Kanada’daki bazı işyerleri, adaylardan meslek deneyimlerini Kanada’da edinmişolmalarını istemektedir.

  • İşverenler, iş başvurularında tarama, değerlendirme veya seçme için yapay zeka kullanıyorsa bunu açıklamak zorunda olacaklardır.

  • İşverenler, kamuya açık olarak ilan edilen iş ilanlarının ve ilgili başvuru formlarının kopyalarını 3 yıl süreyle saklamak zorunda olacaklardır.

İrlanda – Doğum İzni ve Ebeveyn İzni Süreleri Uzatılacak

İrlanda 24 Temmuz 2024 tarihinde Eşitlik Bakanı Roderic O’Gorman, Hükümetin 2024 Anneliğin Korunması ve Çeşitli Hükümler Yasa Tasarısı’nın hazırlanmasına onay verdiğini duyurdu. Yasa ile;

  • Doğum izninde olan çalışanlar, ciddi bir hastalık tedavisi görürken iznin tamamını veya bir kısmını 1 yıla kadar erteleyebilecekler. Doğum iznini erteleme hakkının, çalışanın yaşamı için yüksek risk taşıyan ciddi fiziksel sağlık koşullarıyla sınırlı olmasını öngörmektedir. Eşitlik Bakanlığı, bu hükmün çok ciddi ruh sağlığı sorunlarını da kapsayıp kapsamayacağını inceliyor. Çalışanın, durumun niteliğini ve kapsamını ve gerekli müdahaleyi belirten bir tıbbi sertifika sunması gerekecektir.

  • Ebeveyn izninin süresi 7 haftadan 9 haftaya çıkacaktır.

ARAŞTIRMA

2024 İK Trendleri Raporu

Yetenek şirketi Randstad, Türkiye’deki çeşitli endüstrilerden 630 iş liderinin katıldığı anket sonucu oluşturduğu 2024 İK Trendleri raporunu açıkladı.

Rapora göre enflasyon nedeniyle artan iş maliyetleri 2024’ün en büyük zorluğu olarak ortaya çıkarken, ankete katılan şirketlerin %83’ü, 2024’te çalışanlarına %40 ila %50 oranında daha yüksek maaş vermeyi hedefliyor.

  • Beklenen iş zorlukları:

    • %73 oranında katılımcı enflasyon nedeniyle artan ‘iş (yapma) maliyeti’ ile uğraşmanın 2024 yılının en büyük zorluğu olduğunu belirtti.

  • Beklenen iş gelişimi:

    • %48 satış hacimlerinin artmasını bekliyor.

    • %22 satış hacimlerinin sabit kalmasını bekliyor.

    • %11 satış hacimlerinin düşmesini bekliyor.

  • İşe alım sırasında karşılaşılan engeller:

    • Gerçekçi olmayan maaş beklentileri: %76

    • Sınırlı endüstri çalışma deneyimi: %53

    • Gerekli yıllık iş deneyimi %42 %48

    • Özel eğitim becerileri: %34

    • Yönetim araçları deneyimi: %27

    • İş-yaşam dengesi beklentileri:  %15

    • Uzun ihbar süresi: %11

    • Uluslararası çalışma deneyimi: %9

  • İnsan kaynakları zorlukları:

    • %73 işe alım sırasında ücret ve yan haklara ilişkin beklentileri yönetmenin büyük bir zorluk olduğunu düşünüyor.

    • %63 çalışanları bağlı tutmakta zorluk yaşıyor.

YASAL DÜZENLEMELER VE YARGI KARARLARI

Yargı Kararları

Anayasa Mahkemesinden İfade Özgürlüğüne İlişkin Yeni Karar

Başvurucu, 2018 yılında iş sözleşmesinin feshedildiği tarihe kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında (asıl işveren/TPAO) hizmet alım sözleşmesi kapsamında iş gören özel bir şirkette belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışmıştır. Başvurucu, iş sözleşmesinin feshedildiği sırada Trakya Bölge Müdürlüğünde A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktadır.

27/2/2019 tarihinde başvurucu, işyerindeki bir kısım eksikliğe dair ilgili birimlere bildirimde bulunmuştur. Akabinde de 17/4/2019 tarihinde işyerinde bir kaza meydana gelmiş ve bir işçi yaşamını yitirmiştir. Söz konusu kaza sonrası TPAO tarafından başvurucunun çalıştığı işyerine müfettiş gönderilmiş ve müfettiş kazaya yönelik bir teftiş raporu hazırlamıştır. Anılan raporda söz konusu kaza nedeniyle başvurucu ve bir ustabaşı sorumlu tutulmuştur. Başvurucunun ilk rapora yönelik yazdığı itiraz dilekçesinde geçen “yandaşlık, aklayıcı, tetikçi, ciddiyetsiz, yalancı, iftiracı” şeklindeki ifadeler nedeniyle başvurucunun iş sözleşmesi 8/7/2020 tarihinde ahlak ve iyi niyet kurallara aykırılık kapsamında haklı sebeple feshedilmiştir.

Davanın görüldüğü Lüleburgaz İş Mahkemesi, davacının iş güvenliği uzmanı olması nedeniyle ölümlü bir iş kazasından dolayı ağır eleştiride bulunmasının hayatın olağan akışına uygun olduğunu belirterek feshin geçersiz olduğu kanaatine varmıştır.

Anayasa Mahkemesine taşınan olayda Mahkeme; ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar vermiştir.


AYM, Başvuru No.: 2022/58456, Karar Tarihi: 18.04.2024

Rekabet Kurulu Kararı

Rekabet Kurulu, 10.08.2023 tarihli ve 23-37/711-M sayılı kararıyla, ambalajlı su sektöründe bazı üretici/tedarikçilerin ürün fiyatlarını birlikte belirleyerek 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4.maddesini ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırmayı tamamlamıştır.

Kurul kararı ile, bu teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilmiştir. Ancak, ön araştırma sürecinde elde edilen bilgiler doğrultusunda, bazı teşebbüslerin mobil uygulamalar ve çağrı merkezleri üzerinden bayilerine yönlendirdikleri siparişlerde bayilerin yeniden satış fiyatını belirleyebileceği rekabetçi endişeleri tespit edilmiştir.

Bu endişeleri gidermek amacıyla ek çalışma yapılmış ve ambalajlı su üreticisi/tedarikçisi teşebbüslerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Teşebbüslere, mobil sipariş uygulamaları, çevrim içi satış platformları ve çağrı hatları üzerinden yapılan satışlarda bayilerin kendi fiyatlarını serbestçe belirleyebileceği şekilde sipariş sisteminin kurgulanması gerektiği bildirilmiştir. Sonuç olarak, bu teşebbüsler gerekli değişiklikleri yaparak rekabetçi endişeleri ortadan kaldırmıştır.

Eyalet İş Mahkemesi: Davacıya İşyerindeki Telefonu Özel Aramalar İçin Kullanma İzni Verilmişti

Davacı, 2014 yılından beri davalı işverenin yanında büro elemanı olarak çalışmaktadır. İşyerindeki telefonunu özel görüşmelerde kullanma izni verilmiş ancak özel ücretlendirmeye tabi numaralarla ilgili herhangi bir açık yasak veya izin belirtilmemiştir. Ocak 2015’te, davacı, ara dinlenme süresi içinde yerel bir radyo programına toplamda 37 kez telefon açmış, her aramanın maliyeti 0,50 Euro’dur. Davacı, telefon faturasını işverenine herhangi bir açıklama yapmadan, yalnızca bilgisayardan girişini yapmıştır. İşveren, yapılan 37 aramanın ardından sözleşmeyi derhal feshetmiştir.

Mahkeme, iş sözleşmesinin hukuka uygun feshedilmediğine karar vermiştir. Davacı, özel telefon görüşmeleri için izin almış olmasına rağmen, işyerindeki telefonu özel çekilişlere katılmak amacıyla kullanmış, bu durum ağır bir yükümlülük ihlali sayılmamıştır. İşverenin izni, özel numaralara yapılan aramaları kapsamıyor olabilir ancak işçinin iş saatleri dışında bu numaraları aramış olması, iş sözleşmesinin derhal feshedilmesini gerektirmemektedir.


Düsseldorf Eyalet İş Mahkemesi Karar Tarihi: 16.9.2015 Sayısı: 12 Sa 630/15

GÜNÜN SORUSU VE BİLGİLERİ

CEVAP:  

  • Kişi iş kazası geçirir ve kaza sonucu istirahat raporu alır ise raporlu olduğu süreler için yemek yardımı ödenmez.

  • Ücret açısından ise kişinin saat/günlük ücretli mi yoksa maktu ücretli mi olduğu hususu ayırt edicidir.

  • Eğer günlük/saatlik ücretli çalışan ise ücret ödenmez, kişi Kurum’dan alacağı ödenek ile bu süreyi idame ettirir.

  • Kişi maktu/aylık ücretli çalışan ise kendisine raporlu olduğu süreye ait ücreti ödenir, çalışan sonrasında kurumdan aldığı ödeneği işverene iade eder.

  • İkinci bir alternatif olarak ise çalışanın alacağı ödenek miktarı hesaplanır, ücreti ile arasındaki fark çalışana ödenir.

KISA BİLGİ

Bunu Biliyor Muydunuz?

Yeni iş arama izni

Ücret dışı ödemelerin prime tabii tutulması

  • Sigortalıların prime esas kazanç tutarlarının hesaplanması sırasında, ücret dışındaki diğer ödemeler öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilecektir.

  • Ücret dışında sigortalılara ödenmekte olan prim, ikramiye gibi her türlü ödemeler, ödemenin yapıldığı ayın kazancına dahil edilerek prime tabi tutulmaktadır. Ancak, sözü geçen ödemelerin ücret ile birleştirilerek prime tabi tutulması durumunda, bazı sigortalıların aylık prime esas kazançları tutarı, prime esas kazancın üst sınırını aşabilmektedir.

  • Bu durumda, sigortalılara, ücretinin yanı sıra prime esas kazanca dahil edilebilecek nitelikte ücret dışında ödeme yapılması halinde, bu nitelikteki kazançlar, prime esas günlük kazanç üst sınırının otuz katı aşılmamak kaydıyla prime tabi tutulacak, buna karşın her iki kazanç toplamının üst sınırı aşması halinde, ücret dışındaki ödemenin üst sınırı aşan kısmı, en fazla takip eden 2 ayın prime esas kazanç tutarına dahil edilecektir.

  • Ücret dışı ödemelerin prime tabi tutularak SGK’ya bildirilebilmesi için ödenmiş olma koşulu unutulmamalıdır.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir