Haklı Nedenle Fesihte 6 Günlük Süre Ne Zaman Başlar?

Haklı Nedenle Fesihte 6 Günlük Süre Ne Zaman Başlar?

Günlük Gelişmeler

Vergi Cezalarında Uzlaşma ve İndirim Yok
Limited Şirketlere Vergi Avantajı Getiren Taslak Meclis'e Sunuluyor

Limited Şirketlere Vergi Avantajı Getiren Taslak Meclis’e Sunuluyor

Bu hafta son şekli verilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması beklenen vergi taslağında, limited şirketlerle ilgili önemli bir düzenlemenin yer alması bekleniyor. Anonim şirket hisse senetlerine uygulanan vergi avantajının, limited şirket ortaklık paylarına da uygulanması planlanıyor. Düzenleme yasalaşırsa, limited ve anonim şirketler arasındaki vergi farklılığı ortadan kalkacak ve limited şirketler de borsaya açılabilecek.

Taslak düzenleme ile hisselerin elde bulundurma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor ve hisse senedine bağlanmış limited şirket payları da kapsama dahil ediliyor. Bu paylar 5 yıl elde bulundurulduktan sonra elden çıkarıldığında elde edilen kazançlar vergiden muaf olacak.

Mevcut durumda, iki yıldan fazla süreyle elde tutulan anonim şirket hisse senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar gelir vergisine tabi değilken, limited şirketlerdeki ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar gelir vergisine tabi tutuluyor. Yeni düzenleme, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor.

İngiltere’de 4 Günlük Çalışma Deneyi

İngiltere’de 4 Günlük Çalışma Deneyi: Şirketler ve Çalışanlar Memnun

İngiltere merkezli Autonomy kuruluşu tarafından, 61 şirketin katılımıyla haftada 4 gün çalışma deneyi gerçekleştirildi. Araştırma, Cambridge Üniversitesi, Boston Koleji ve Salford Üniversitesi tarafından desteklendi. Deney sonuçlarına göre:

  • 61 firmadan 54’ü (%89) 4 gün çalışma düzenini sürdürdü, 31’i (%51) bunu kalıcı hale getirdi.

  • Proje yöneticileri ve CEO’ların %55’i 4 gün mesai sisteminin firmalarına olumlu yansıdığını belirtti.

  • Şirketlerin %50’si, sistemin çalışanların işten çıkma oranını azalttığını, %32’si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini söyledi.

  • Şirketlerin %82’si, 4 günlük mesai düzeninin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını bildirdi.

  • Çalışanların %96’sı, 4 günlük mesai düzeninin kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını belirtti. İş verimliliğinin arttığını söyleyenlerin oranı %86 oldu.

Araştırmanın yazarı Juliet Schor, 6 aylık test sürecinde 4 günlük mesai sisteminin ciddi verim sağladığını ve çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığı ile iş-yaşam dengesinin önemli ölçüde arttığını belirtti. Ayrıca, tükenmişlik ve yaşam memnuniyetindeki iyileşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Yargı Kararı

Günün Yargı Kararı

6 iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer. İşverenin tüzel kişi olması durumunda 6 iş günlük süre feshe yetkili makamın öğrendiği günden başlar. Bu konuda müfettiş soruşturması yapılması, olayın disiplin kurulunca görüşülmesi süreyi başlatmaz. Olayın feshe yetkili kişi yada kurula intikal ettirildiği gün 6 iş günlük sürenin başlangıcını oluşturur. Bir yıllık süre ise her durumda olayın gerçekleştiği günden başlar.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Tarih: 30.05.2023, Esas: 2023/9430,Karar: 2023/8075

Günün Sorusu

CEVAP:   Çocukların anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri için evlenmemiş ve staj hariç sigortalı çalışmıyor olmaları gerekmektedir. 18 yaşını dolduran çocuklar, ortaöğrenim görüyorsa 20; yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar sağlık yardımı almaya devam ederler. Bu yaş sınırları dolmadan çocuklar çalışmaya başlar veya evlenirse, sağlık yardımı sona erer.


Kız Çocukları:

  • Anne veya babası ilk defa 01.10.2008’den önce sigortalıysa, işe girince kesilen sağlık yardımı, işten ayrıldıklarında tekrar verilir. Evlenmedikleri sürece yaş sınırı olmaksızın sağlık yardımı alırlar.

  • Anne veya babası ilk defa 01.10.2008 sonrası sigortalıysa, öğrenim görmüyorsa 18, ortaöğrenim görüyorsa 20, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar sağlık yardımı alırlar. Okuldan mezun olduktan sonra 2 yıl daha sağlık yardımı devam eder.


Erkek Çocuklar:

  • Anne veya babasının ilk sigorta başlangıcının 01.10.2008 öncesi veya sonrası olup olmamasına bakılmaksızın, öğrenim görmüyorsa 18,ortaöğrenim görüyorsa 20, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar sağlık yardımı alırlar.

  • Erkek çocuklar çalışmaya başlar veya evlenirse sağlık yardımı kesilir.

  • Okuldan mezun olduktan sonra 2 yıl daha sağlık yardımı almaya devam ederler.

Bunu Biliyor Muydunuz?

Haklı Nedenle Fesih

Haklı Nedenle Fesih

  • Haklı fesih için 6 iş günlük süreyi aşmamaya dikkat edilmelidir.

  • Çalışan aleyhine yapılan esaslı değişikliklerde çalışandan açık onay alınmayıp söz konusu değişiklik uygulamaya geçildiğinde, çalışanların sözleşmesini haklı fesih hakkı (derhal ve kıdem tazminatı alarak) oluşacaktır.

  • Doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin talebini yerine getirmeyen işveren karşısında, çalışan haklı fesih hakkına sahiptir.

  • İşveren yönünden iş akdinin haklı nedenle ve derhal feshi şartlarının oluşabilmesi için işe devam etmeme hâlinin;

    • Ardı ardına 2 iş günü,

    • Bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü veya

    • Bir ayda 3 iş günü sürmesi gerekmektedir.

  • İşyerinin zorunlu tuttuğu bir eğitime katılması beklenen bir işçi(örneğin iş sağlığı ve güvenliği eğitimi) bu eğitime katılmazsa, işverenin haklı fesih yapma hakkı doğacaktır. Ancak bunun için bazı şartların oluşması gerekir:

    • Eğitim mesai saatleri içinde olmalıdır.

    • Mesai saatleri dışındaysa bile işçiye bunun için ücret ödeniyor olmalıdır.

    • İşçinin katılmamak için geçerli bir mazereti olmamalıdır.

    • Eğitimin doğrudan işçiyle ilgili/bağlantılı olması gerekir.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir