Çalışanın Ücretinden Kesinti Yapılabilir mi?

Çalışanın Ücretinden Kesinti Yapılabilir mi?

Günlük Gelişmeler

Kayıtlı İstihdam Verileri

2023 Yılı Kayıtlı İstihdam Verileri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan sosyal medya hesabından 2023 kayıtlı istihdam verilerini açıkladı:


“Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında uyguladığımız temel politikalarımızdan olan rehberlik ve bilgilendirme çalışmalarımızı her ilimizde uygulamaya devam ediyoruz.

Hayata geçirdiğimiz plan, program ve stratejilerle sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik bilgilendirme faaliyetlerini tüm kesimlerle paylaşıyoruz. 2023 yılında bu amaçlarla;


📌3.153 faaliyet gerçekleştirdik.

📌1.424 kurum ve kuruluş koordinasyonu sağladık.

📌1.510.950 bilgilendirici ve eğitici materyal dağıttık.”

Yeni Mezunların %78’i Hibrit Çalışma Modeli Olmadan Çalışmak İstemiyor.

Realta Danışmanlık tarafından yapılan “En Gözde Şirketler” araştırmasına 121 üniversiteden 91,342 öğrenci ve iş yaşamının ilk beş yılındaki 39,533 genç profesyonel katıldı.

  • Gençler, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri sunan, çalışan refahını önemseyen ve yapay zeka ile otomasyona ağırlık veren şirketleri tercih ediyor. İlk 10’da hiçbir holding yer almadı.

  • Gençlerin en çok çalışmak istedikleri departmanlar arasında ilk sırayı %23.39 ile üretim ve Ar-Ge aldı. Pazarlama ve reklam %16.96 ile ikinci, IT departmanı %14.91 ile üçüncü sırada yer aldı. Satış departmanı ise en az tercih edilen bölüm oldu (%3.17).

  • Yeni mezunların %78’i, genç profesyonellerin ise %64’ü hibrit çalışma modeli olmadan çalışmak istemiyor.

  • Şirket tercihlerinde maaş ve yan haklar (%28.6) ilk sırada, güçlü ve itibarlı marka tercihi (%27.3) ikinci sırada ve hibrit çalışma imkanları (%25.8) üçüncü sırada yer aldı.

  • Önceki yıllarda popüler olan telekom, bankacılık ve denetim sektörü yerini savunma sanayi, hızlı tüketim ürünleri ve e-ticaret sektörlerine bıraktı. Savunma sanayi yüksek maaş, yan haklar ve yurtdışında çalışma fırsatları ile ilgi çekiyor.

  • Katılımcıların %43.79’u başvurularının ardından mülakat çağrısı almamaktan şikayetçi, %43.14’ü ise başvurularına dair bilgi verilmediğini belirtti.

  • Öğrencilerin %78’i staj yaptıkları şirketlerde çalışmaya devam etmek istiyor. Bu oran önceki yıllarda %68’di.

  • Sosyal medya platformları, gençlerin şirketler hakkında bilgi edinmek için en çok tercih ettiği kaynak. Ayrıca, mevcut çalışanlardan bilgi alma seçeneği de önem kazandı.

Yunanistan Çalışma Saatleri

Yunanistan, 1 Temmuz’dan İtibaren 6 Günlük Çalışma Haftasını Uygulamaya Geçiriyor.

1 Temmuz’dan itibaren Yunanistan 6 günlük çalışma haftasını uygulamaya geçirerek, haftada 41 saatlik çalışma uygulayan ilk AB ülkesi olacak.

Yunanistan İş Kanunu’nda yer alan bu yeni hüküm, halihazırda 5 günlük çalışma haftasında faaliyet gösteren kamu sektörü, kamu hizmetleri, bankalar ve özel sektör işletmeleri için geçerli olacaktır.

Değişiklik, sürekli veya 24 saat faaliyet gösteren işletmeler için planlama sorunlarını çözmeyi amaçlıyor. Bu işletmeler, 6. iş gününe getirilen kısıtlama nedeniyle üretkenlik sorunu yaşıyor ve bu da birçok işçinin kayıt dışı çalışmaya başlamasına neden oluyor. 6. günde çalışanlara % 40, tatile denk gelmesi halinde ise % 115 oranında ek ücret verilecek.

Günün Yargı Kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Esas No: 2017/13342 Karar No:2019/16167 kararında, “davacının şirkete ait aracı kullanırken sebep olduğu trafik para cezaları nedeniyle davalı şirket tarafından ödenmek zorunda kalınan tutarların davacı işçinin açık muvafakati olmadan re’sen mahsubu yoluna gidilmesinin mevzuata aykırı olduğu gözetilerek” denilerek işçiye tahsis edilen aracın “işçi” tarafından kullanımından kaynaklı olarak meydana gelen trafik para cezaları, işçinin açık rıza ve muvafakati olmaksızın aylık ücretten kesilemeyeceği hükmü verilmiştir.  

Günün Sorusu

CEVAP:  Vardiyalı çalışanlar için de arife günü öğleden sonra gerçekleştirilen çalışmalar genel tatil çalışması olarak ücretlendirilir.


Çalışanın vardiyası arife günü sabah başlıyor ve öğleden sonra bitiyor ise yalnızca öğleden sonraki çalışması için yarım günlük ilave ücret daha ödenir.


Eğer vardiyası arife günü öğleden sonra başlıyor ve yine arife günü bitmeden sona eriyor ise, diğer bir ifadeyle çalışmanın tamamı arife günü öğleden sonraya denk geliyorsa, ilave bir günlük ücret daha ödenir.


Genel mantık, genel tatil süresi içerisinde (arife günü için 13:00-00:00) çalışmadan hak kazanacağı ücreti ne kadar ise, çalışması halinde bunun iki katı olarak ödenmesidir.

Bunu Biliyor Muydunuz?

Ücret Kesintisi

Ücret Kesintisi

  1. Objektif Tespit Durumu:

    • Zarar ve çalışanın kusuru objektif olarak tespit edilebiliyorsa, hukuken zarar karşılığı tutarı çalışanın ücretinin 1/4’ünü aşmadan kesilebilir.

  2. Objektif Tespit Edilememe Durumu:

    • Zarar ve tespitin objektif olarak ortaya konamadığı durumlarda, çalışandan onay almadan kesinti yapılamaz.

  3. Çalışanın İşten Ayrılması Durumu:

    • Çalışan işten ayrıldığında, ücret kesintisi yapılamaz. Zararın karşılanması için icra yoluna başvurulabilir.

    • İcra yoluna başvurmak için zararın tespiti ve rücusuna ilişkin dava açılıp, mahkeme kararı alınmalıdır.

  4. Kullanıcı Hatasının Belgelenmesi:

    • Kullanıcı hatası belgelendiği takdirde, yukarıda açıklanan şekilde kesinti veya icra yoluna gidilebilir.

  5. Mahkeme Kararı veya Çalışan Onayı Olmaksızın Kesinti:

    • Ücretten veya diğer haklardan kesinti, mahkeme kararı veya çalışan onayı olmaksızın yapılamaz.







This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Consulta · Kore Şehitleri Caddesi Üsteğmen Mehmet Gönenç Sokak · İstanbul 34394 · Turkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir